رئیس گروه سلامت محیط دانشگاه علوم پزشکی مشهد

۲۰۲ واحد و مجموعه متخلف در تولید محصولات غیراستاندارد پلمب شد

مشهد-آسنا- رئیس گروه سلامت محیط دانشگاه علوم پزشکی مشهد گفت: در سطح دانشگاه علوم پزشکی مشهد ۸۶ هزار ۳۱۶ واحد داریم و از ابتدای امسال تاکنون ۳۴۰ هزار و ۶۶۹ بازدید انجام شده که ۴۰ هزار ۳۵۹ مورد اخطار، ۵۳۶۸ ارجاع به مرجع قضایی و ۲۰۲ مورد پلمب داشتیم.

به گزارش آسنا، در نشست خبری پویش ملی اطلاع رسانی تغذیه سالم مهندس محمد باباخانی، رئیس گروه سلامت محیط دانشگاه علوم پزشکی مشهد، بیان کرد: بازرسان سلامت محیط نظارت کامل را بر نمک‌ها و لبنیات‌های تولیدی و همچنین میزان نمک استفاده شده از محصولات تولیدی دارند و با افراد متخلف در این خصوص طبق قانون برخورد می‌شود.

وی تصریح کرد: یکی از نظارت‌های ویژه ما در بحث نمک از نانوایی‌ها بوده و معمولاً در نانوایی‌ها به دلیل نداشتن آرد خوب و یا به نتیجه رسیدن زودتر خمیر نمک بیشتری می‌ریزنند و طبق آخرین آمارهای ثبت شده ۲۵ درصد نانوایی‌ها نمک بیشتری ریختند و ۷۵ درصد دیگر ایده‌آل بوده و در نان‌های پخت شده سنگگ بیشترین و تافتون کمترین انطباق را داشته است.

رئیس گروه سلامت محیط دانشگاه علوم پزشکی مشهد با ذکر این نکته که ما نظارت کامل و مستمر بر رستوران‌ها، آشپزخانه‌ها، کارخانجات و واحدهای صنفی را در بحث میزان و نوع نمک مصرفی داریم، تاکید کرد: در بازرسی‌های صورت گرفته بارها تاکید کرده‌ایم که مصرف سنگ نمک و نمک فله ممنوع بوده و فقط باید نمک یددار بسته‌بندی شده باشد و با کسانی که از نمکی به جز به مورد اشاره شده استفاده کنند طبق قانون برخورد می‌شوند، ضمن اینکه نظارت بر واحدهای صنعتی توسط معاونت غذاودارو صورت می‌پذیرد.

مهندس باباخانی با بیان اینکه ما در بحث لبنیات نظارت‌های ویژه‌ای داریم، خاطرنشان کرد: ۴۵۴ واحد تولیدی و ۱۱۱۴ واحد عرضه لبنیات داریم و ما نمونه‌برداری مستمر از محصولات این واحدها داریم و اگر هرگونه مشکل میکروبی و شیمیایی باشد به‌شدت برخورد می‌کنیم، البته خدا رو شکر تاکنون مشکلی در این خصوص مشاهده نشده است.

وی اضافه کرد: همچنین باید بگوییم که در محصولات سنتی عرضه شیر خام ممنوع است، اما اجازه تولید ماست، پنیر، سرشیر و دیگر محصولات لبنی داده شده است، اما ما نظارت ویژه در بحث عرضه لبنیات بهداشتی داریم.

رئیس گروه سلامت محیط دانشگاه علوم پزشکی مشهد افزود: در سطح دانشگاه علوم پزشکی مشهد ۸۶ هزار ۳۱۶ واحد داریم و از ابتدای امسال تاکنون ۳۴۰ هزار و ۶۶۹ بازدید انجام شده که ۴۰ هزار ۳۵۹ مورد اخطار، ۵۳۶۸ ارجاع به مرجع قضایی و ۲۰۲ مورد پلمب داشتیم.

مهندس باباخانی گفت: از مردم می‌خواهیم در صورت مشاهده هرگونه مشکل بهداشتی با تلفن ۳ رقمی ۱۹۰ که در تمامی روزهای هفته و به‌صورت شبانه‌روزی پاسخگو است تماس بگیرند و آن مشکل را اعلام کنند تا که رسیدگی و برخورد لازم به‌ سرعت صورت پذیرد.

مصرف هرنوع نمک دریا اعم از خوراکی و غیرخوراکی به هیچ عنوان توصیه نمی‌شود

معاون فنی مرکز بهداشت خراسان رضوی گفت: مصرف نمک دریا چه خوراکی (نمک مصرفی در غذا) و چه غیرخوراکی (سنگ نمک مصرفی در برنج خیس شده) به هیچ عنوان توصیه نمی‌شود. دکتر مجید جعفری‌نژاد در نشست خبری اطلاع‌رسانی پویش ملی سلامت با موضوع تغذیه سالم، اظهار کرد: در طب ایرانی فقط به دمنوش‌ها و درمان‌ها توجه شده و به موضوع پیشگیری و دوری از بیماری با تغذیه سالم هم اشاره شده، اما به این موضوع بسیار مهم کمتر توجه شده است.

وی با اشاره به اینکه در موضوع نمک به مصرف نوع دریایی آن توصیه می‌شود، در حالی که بددترین نوع نمک‌ها نمک دریایی است، توصیه ما برای مصرف خوراکی استفاده و مصرف نمک یددار و تصفیه شده که فاقد میکروب و فلزات سنگین نظیر سرب و آلومینیوم است بوده، چرا که از بسیاری از مشکلات همچون انواع سرطان‌ها، مرده‌زایی، بچه با کری، کوری، لالی و دیگر مشکلات جلوگیری می‌کند.

معاون فنی مرکز بهداشت خراسان رضوی با بیان اینکه مصرف نمک دریا چه خوراکی (نمک مصرفی در غذا) و چه غیرخوراکی (سنگ نمک مصرفی در برنج خیس شده) به هیچ عنوان توصیه نمی‌شود، خاطرنشان کرد: متاسفانه در فضای مجازی اطلاعات نادرست متعددی با موضوع نمک دریا و دیگر موضوعات مرتبط با حوزه سلامت به نام طب ایرانی و اسلامی منتشر شده که به لحاظ علمی و پزشکی تائید شده نیستند و از مردم می‌خواهیم که این موارد نادرست را باور نکنند.

دکتر جعفری‌نژاد تصریح کرد: مصرف به اندازه نمک مورد تاکید است و ما نباید تصور کنیم مصرف بیشتر موجب خوشمزه‌تر غذا می‌شود، زیرا همین موضوع مشکلاتی همچون افزایش فشار خون را به عوارضی همچون سکته‌های مغزی و قلبی همراه هستند را به دنبال دارد.

وی تاکید کرد: متاسفانه عمده مشکلات ایجاد شده در بحث سلامت جامعه به دلیل مصرف موارد تائید نشده‌ای همچون نمک دریا بوده و از رسانه‌ها می‌خواهیم که به‌طور ویژه روی این موضوع کار کنند و با هنر و قلم خود اجازه ندهند با سودجویی افراد سودجو سلامت جامعه به خطر بیفتد.

تاکنون هیچگونه مشکلی در خصوص نمک‌های غیراستاندارد، آلوده و تقلبی مشاهده نشده است

همچنین محمود کریمی، رئیس اتحادیه نمک خراسان رضوی هم در این نشست، گفت: ما ۲ نوع نمک دریا و دریاچه داریم و در بازدیدهایی که از دریاچه ارومیه داشتیم نمک‌های سمی در آن محل مشاهده شد و از مردم می‌خواهیم که تنها از نمک تصفیه‌شده و یددار استفاده کنند.

وی افزود: نمک دریای موجود در بازار به هیچ عنوان مورد تایید نیست و معتقدیم نمک معادن هم برای مصرف صنعتی و هم برای مصرف خوراکی مناسب است، زیرا ضایعات و مضرات محلول و نامحلول ته نشین شده آن جداسازی شده و یک نمک سالم بیرون می‌آید و پس از اضافه شدن ید بسته‌بندی شده و در بازار جهت مصرف مردم عرضه می‌شود.

رئیس اتحادیه نمک خراسان رضوی ادامه داد: ما همچنین نمک تصفیه شده را در اختیار کارخانجات تولید مواد و محصولات غذایی و همچنین انواع کنسروها می‌دهیم تا در محصول مصرفی توسط مردم از نمک استاندارد استفاده شده باشد.

کریمی با اشاره به اینکه خوشبختانه در کارخانجات خراسان رضوی نمک‌های استاندارد و درجه یک تولید می‌شود، بیان کرد: ما بازدیدهای مستمر را از کارخانجات تولید نمک در سطح استان داریم و باید بگوییم که محصول تولیدی متناسب با استانداردهای روز دنیا در حوزه سلامت بوده و خوشبختانه تاکنون هیچگونه مشکلی در خصوص نمک‌های غیراستاندارد، آلوده و تقلبی مشاهده نشده است.

وی خاطرنشان کرد: همچنین نمک‌های آبی و صورتی هم این روزها در بازار و سر سفره خانواده‌‌ها دیده می‌شود هم مورد تأیید نبوده و نیست و توصیه ما به مردم این است که فقط از نمک تصفیه شده یددار بسته بندی شده استفاده نمایند.

تمامی محصولات تولیدی لبنی قبل از بسته‌بندی و عرضه در بازار مورد بررسی می‌گیرند

در ادامه این نشست مهدی هدایت‌نیا، رئیس اتحادیه تولیدکنندگان و صادرکنندگان صنایع لبنی خراسان رضوی، اظهار کرد: در صنعت لبنیات استان تولید ۳ هزار تن شیر خام داریم که ۲۵۰۰ تن آن توسط کارخانجات تولیدکننده محصولات لبنی مورد استفاده قرار می‌گیرد. و

ی تصریح کرد: افزایش قیمت شیر کاهش سرانه مصرف را به همراه داشته و سرانه مصرف جهانی ۱۵۰ کیلو بوده، عددی که در ایران ۱۱۰ کیلو بود و اکنون این عدد به ۷۰ کیلو کاهش یافته است.

رئیس اتحادیه تولیدکنندگان و صادرکنندگان صنایع لبنی خراسان رضوی با بیان اینکه بحث شیر مدرسه در سال ۹۰ اجرایی شد، اما به دلیل تحریم‌ها و ضرروزیان‌های ایجاد شده به دلیل مشکلات به‌وجود آمده به شکل مطلوب اجرا نشد، در سال ۹۵ در ۸ استان اجرایی شد و امسال هم با پیگیری دولت از ۲۸ آذر ماه اجرایی شده است، خاطرنشان کرد: دولت در برنامه ششم توسعه نتوانست برنامه توسعه شیر را داشته باشد و به همین دلیل این موضوع را از برنامه هفتم حذف کرد.

هدایت‌نیا افزود: در سال‌ گذشته شیر توزیعی در مهدکودک‌ها، پیش دبستانی‌ها و دبستان‌ها توزیع شد، اما امسال به دلیل کمبود سرانه شیر فقط به دبستان‌های دولتی تخصیص ‌یافته است.

وی با تاکید بر اینکه شیر مصرفی مردم پاستوریزه و استریل بوده، ما ۲ نوع شیر صنعتی و سنتی داریم، گفت: در کارخانجات نظارت کامل بر شیرها و دیگر لبنیات‌های تولیدی صنعتی هست و اینکه گفته می‌شود شیر صنعتی خالص نیست و در آن آب و وایکتس دارد به هیچ وجه درست نیست.

رئیس اتحادیه تولیدکنندگان و صادرکنندگان صنایع لبنی خراسان رضوی بیان کرد: چربی شیر بر اساس نیاز مردم و بازار تنظیم می‌شود و شیر، ماست و دیگر محصولات لبنی در ۳ نوع کم چرب، پر چرب و با چربی متوسط یا میانه تولید می‌شود و محصول تولیدی هم قبل از بسته‌بندی و عرضه در بازار مورد بررسی می‌گیرد و پس از تائید نهایی در خصوص سلامت محصول در اختیار مردم قرار می‌گیرد.

عمده ایجاد پوکی استخوان به دلیل داشتن تغذیه ناسالم و عدم مصرف به اندازه لبنیات بوده است

در بخش دیگری از این نشست مهندس شیما دین‌پرور، رئیس گروه سلامت میانسالان و سالمندان دانشگاه علوم پزشکی مشهد، تصریح کرد: در رابطه استئونکروز در میان‌سالی و سالمندی زیاد شده بررسی‌ها و ارزیابی‌هایی از افراد بالای ۴۰ سال داشتیم تا که با مشکلاتی همچون پوکی استخوان مواجه نشوند.

وی تاکید کرد: ما برخی از شکستگی‌ها و یائسگی‌ها مورد بررسی قرار دادیم و در ارزیابی اخیر ۱۱ هزار ۳۴۸ خانم زندگی نامطلوب داشتند که عمده ایجاد پوکی استخوان به دلیل داشتن تغذیه ناسالم و عدم مصرف به اندازه لبنیات داشتند.

رئیس گروه سلامت میانسالان و سالمندان دانشگاه علوم پزشکی مشهد افزود: ما در بحث لبنیات مصرف روزانه ۳ سهم را توصیه می‌کنیم و باید شیر، ماست، پنیر، کشک، دوغ و بستنی ساده بدون وانیل مصرف شود.

مهندس دین‌پرور خاطرنشان کرد: کسانی که مشکل پوکی استخوان دارند به سطوح بالاتر جهت بررسی دقیق‌تر ارجاع می‌شوند، ما در بانوانی کمبود کلسیم دارند مصرف فرآورده‌های لبنی را توصیه کردیم تا مشکلات پوکی استخوان در زمان یائسگی به‌دور باشند.

وی با اشاره به اینکه برخی از افراد در مراحل اولیه استئونکروز هیچ علامتی ندارند، بیان کرد: با بدتر شدن وضعیت مفاصل آسیب‌دیده ممکن است تنها زمانی که وزن روی آن قسمت فشار می‌آورد آسیب ببینند و درنهایت ممکن است حتی زمانی که بیمار دراز کشیده است درد را احساس کند، ضمن اینکه باید اشاره کنیم که درد استئونکروز می‌تواند خفیف یا شدید باشد و معمولاً این نوع درد به تدریج ایجاد می‌شود.